Kære ledig - sådan holder du dig selv i gang

Det kan være svært at holde sig selv i gang mens man er ledig. Men hvordan bevarer man motivationen, og undgår frustrationer? Læs med i denne artikel og få inspiration til, hvordan du kan holde dig selv i gang, mens du er ledig. 

Kære ledig - sådan holder du dig selv i gang mens du er ledig

Det kan være svært at holde sig selv i gang og holde motivationen under ledighed. Særligt hvis du har været arbejdsløs i et stykke tid. Det er dog utrolig vigtigt at du gør hvad du kan for at bevare motivationen, ellers kan det meget hurtigt skinne igennem i din jobsøgning. I denne artikel vil vi forsøge at give dig inspiration til, hvordan du kan holde dig selv i gang, mens du er ledig.

Du kender det måske godt selv. Du er ledig, og du føler, at det har været sådan i evigheder. Afslagene kommer ind ét efter ét. Du finpudser lidt i dit CV og skriver målrettede ansøgninger. Stadig det ene afslag efter det andet. Eller endnu værre - du får måske slet ikke svar på din ansøgning. Du føler at diverse jobsøgningsportaler er søgt tyndt, og til sidst har du måske svært ved at bevare motivationen. Frustrationerne kan være mange når man er ledig, og det er helt normalt. 

Det kan selvfølgelig give anledning til ridser i selvtilliden, men ved at kende en håndfuld gode råd har du selv bedre mulighed for at holde humøret højt og ikke tage din ledighedsperiode så tungt. Læs med her.


1. Vær realistisk

Det er selvfølgelig en god ide at være realistisk omkring din jobsøgning som helhed, men det er en særlig god ide at være realistisk omkring tidshorisonten. Du bør for eksempel nok ikke forvente at blive indkaldt til samtale inden for de første 14 dage, eller at være ude på arbejdsmarkedet igen inden for en måned. Det sker naturligvis, men igen vil vi råde dig til at være realistisk, så du ikke bliver skuffet. Det er ikke ualmindeligt at gå ledig i nogle måneder, så tab ikke modet.

Endvidere bør du være realistisk omkring dine jobmuligheder, og her kan vi ikke komme udenom erfaring. Hvis du er nyuddannet, så er vores råd, at du lader dine muligheder være åbne. Både hvad angår stillingsbetegnelse, men også hvad angår det forventede lønniveau. Kend dine evner og din værdi, men stop endelig ikke med at være ambitiøs. 

2. Vær konkret omkring dine succeskriterier

Hvis du kun måler dine succeser på, hvor hurtigt du kommer i job, så risikerer du hurtigt at slå dig selv i hovedet for ikke at lykkes. Det kan derfor være en god idé at sætte dig nogle delmål og fejre de "små" succeser såvel som de store. Det bør selvfølgelig være delmål, som du selv har indflydelse på. Det kan for eksempel være:

  • Lav en kaffeaftale med en i dit netværk
  • Ring til en virksomhed, hvor du kunne være interesseret i at arbejde
  • Brug din LinkedIn profil aktivt - både ved at kommentere og ved selv at lave indlæg
  • Vær glad for at blive kaldt til samtale! Det er et kæmpe skulderklap - også selvom du måske ikke får jobbet

Med disse delmål vil du opleve succeser gennem dine jobsøgning, og have noget, der kan holde din motivation oppe.

3. Få feedback

Det kan være angstprovokerende at få andre til at kigge dit materiale i gennem, kan det være rigtig givende og gavnligt for din udvikling såvel som din videre jobsøgning. Få for eksempel en du stoler på til at læse dit CV og dine seneste ansøgninger i gennem for at få noget konstruktiv feedback. På den måde får du feedback fra én, der kender dig godt. Du kan dermed for eksempel få et bedre indblik i dine styrker og svagheder, end hvad du måske havde i forvejen. Et sæt friske øjne kan også give et klarsyn i forhold til muligheder, du måske ikke har fået øje på før, fejl, der kan rettes eller afsnit, der skal slettes. 

4. Giv dig selv lov til at holde fri

Det kan være en fuldtidsbeskæftigelse i sig selv at være ledig. Det er derfor vigtigt, at du også giver dig selv lov til at holde fri og tage en pause fra jobsøgningen. Det er vigtigt for dig at komme ud og få noget input og få stimuleret dine sanser, så din kalender ikke udelukkende fyldes med ting, der relaterer sig til din jobsøgning såsom at tjekke jobportaler og skrive ansøgninger. At have andre planer end det beskrevne bør ikke give dig dårlig samvittighed - snarere tværtimod. Sociale planer og at have dage ud af kalenderen, hvor du ikke skænker jobsøgning en tanke, kan give dig fornyet energi samt ro og glæde. 

5. Lav en klar plan

I forlængelse af punkt 4 kan det være en god ide at lave en klar og konkret plan for din jobsøgning. På den måde sikrer du også, at du rent faktisk får holdt fri og givet hjernen et frirum. Se for eksempel din jobsøgning som et arbejde, hvor du arbejder 8 timer om dagen - for eksempel fra 8-16 hver dag, for også at holde fast i en rutine. Hvis andre tidspunkter på dagen fungerer bedre for dig, så gør du jo bare sådan. Hvad der fungerer er naturligvis individuelt, men det kan være en god idé at få skemalagt din jobsøgning på den måde, så du netop husker at holde fri og du undgår, at det hele bare flyder sammen. Det kan også potentielt have den bonus, at du allerede er inde i en rutine, når jobbet banker på døren.

6. Vær forberedt 

Det kan være en rigtig god ide, at holde sig parat til når en potentiel jobsamtale melder sig. Sørg for at sætte dig godt ind i virksomheden, og sørg også for at have det i frisk erindring, efter du har sendt din ansøgning afsted. Du kan nemlig sagtens risikere at blive ringet op af virksomheden når du mindst venter det, og så er det rart ikke at blive fanget på et tidspunkt, hvor man ikke er helt forberedt. Derudover er det en rigtig god ide at øve dig i selve jobsamtalen. Vi har alle spørgsmål, som vi helst ikke vil blive stillet - de såkaldte dræberspørgsmål. I langt de fleste jobsamtaler kan du dog ikke komme udenom disse spørgsmål, og det er derfor en god ide at øve dig i, hvad du vil svare. 

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos kurserforledige.com, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at blive klogere på dine muligheder for relevant efteruddannelse og kurser. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos kurserforledige.com, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at blive klogere på dine muligheder for relevant efteruddannelse og kurser. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer