Guide: Det kan du spørge om til jobsamtalen

Guide: Det kan du spørge om til jobsamtalen

"Har du spørgsmål til os?" Det er et spørgsmål, der kan få de fleste til at gå i stå, og for nogle kan det fremprovokere den mest ubehagelige følelse i kroppen. Du får svedige håndflader og mærker nervøsiteten komme snigende. Er det et trickspørgsmål? Foretrækker arbejdsgiver, at du har spørgsmål, eller bør du holde igen?

At stille spørgsmål til din potentielt kommende arbejdsgiver, når dette spørgsmål kommer i slutningen af jobsamtalen kan vise sig at være en rigtig god ide - særligt hvis du kommer med velovervejede spørgsmål. Alt efter det, eller de spørgsmål, du stiller, kan du få et unikt indblik i virksomheden, hvilket kan være bedre end alverdens research, du kan have foretaget forud for jobsamtalen. Derudover kan det blandt andet vise, hvordan du tænker, hvad du lægger vægt på og dine værdier.

Vi har taget en snak med tre erhvervsfolk, der alle har erfaring med rekruttering og afholdelse af jobsamtaler for at høre, hvad deres favorit svar til spørgsmålet "Har du spørgsmål til os?" er.


Madeleine Lindahl - COO (Keystone Education Group)

Som den første har vi stillet spørgsmålet til én fra vores egen organisation. Vi har spurgt Madeleine Lindahl, der er COO – Chief Operations Officer - hos Keystone Education Group - Domestic. Madeleine Lindahl har været en dejlig af Keystone familien i mere end seks år efterhånden, og har gennem sin karriere haft en lang årrække med erfaring inden for rekruttering. 

Madeleine Lindahl

Da vi spørger Madeleine efter hendes favorit svar til spørgsmålet "Har du nogen spørgsmål til os", lyder hendes svar: Efter min mening kunne dette være nogle rigtig gode svar fra en potentiel kandidat til et job:

  • Hvordan vil I måle kvaliteten af mit arbejde?
  • Hvordan håndterer du overpræsterende medarbejdere, og sørger for, at de bliver udfordret og belønnet?


Katrine Rasmussen - CMO (Pixelz Inc.)

Vi har ligeledes stillet spørgsmålet til Katrine Rasmussen, der er Chief Marketing Officer hos Pixelz Inc. Katrine Rasmussen har haft lederroller gennem de seneste syv år, hvorigennem hun har opnået en del erfaring med rekruttering. Af netop den årsag har Katrine derfor også afholdt en god håndfuld jobsamtaler gennem årene. 

Katrine Rasmussen

Da vi spørger Katrine, om hun har et favorit svar til spørgsmålet "Har du nogen spørgsmål til os?", tøver hun ikke et sekund. Faktisk svarer hun prompte: "Easy! Jeg har nemlig et klart favorit spørgsmål, som er:"

  • Hvorfor valgte du at arbejde for Pixelz/X?
    (Indsæt selv den virksomhed, som du er til samtale hos)

Ifølge Katrine Rasmussen siger dette spørgsmål nemlig både noget om virksomheden og om den kommende chef. Samtidig giver det den (potentielt) kommende chef en mulighed for at snakke om værdier - arbejdsmæssige såvel som personlige. Som det lyder i den afsluttende bemærkning fra Katrine Rasmussen: "Og de værdier synes jeg, det er vigtigt for en potentielt kommende ansat at kende til, hos en potentielt kommende chef."


Malthe Cederborg - CMO (Miinto)

Spørgsmålet er ligeledes landet i indbakken hos Malthe Cederborg, der er CMO hos Miinto. Her har Malthe Cederborg været CMO i mere end fem år og har desuden også en stilling som CMO hos Saxo på CV'et. Gennem sin karriere har Malthe medvirket til rekruttering af nye medarbejdere og har i årenes løb også stiftet bekendtskab med jobsamtaler - på begge sider af bordet.

Da vi spørger Malthe Cederborg, om han har et favorit svar til spørgsmålet "Har du nogen spørgsmål til os?", er han ikke lang tid om at svare. I løbet af et kort øjeblik kommer Malthe nemlig med sit personlige favoritsvar til det spørgsmål:

  • Hvordan defineres og måles succes i denne rolle på årlig og daglig basis?

For Malthe Cederborg er dette spørgsmål et vigtigt skridt i ansættelsesprocessen, så kandidaten til stillingen og virksomheden kan forventningsafstemme. Som Malthe uddyber: "For at arbejdsgiver kan besvare dette spørgsmål, kræver det, at rollen og dens succes er skarpt defineret, og det kræver, at arbejdsgiver har gjort sit forarbejde. Svaret skal helst komme prompte og være kort og klart - et vævende og uklart svar vil afsløre om du som kandidat reelt er sat op for succes. Det vil også være denne definition og målbarhed, som kan give dig en klar forståelse af forventningerne, og om du mener, at du er den rette til netop dette job, eller om du er usikker på matchet med dine færdigheder og erfaring."

Michelle Hjorth
Digital Content Specialist