Gratis kurser for ledige - sådan får du adgang

Vidste du, at der findes en masse kurser, du som ledig kan tage 100% gratis? Læs her, hvordan! 

Er du ledig på udgik efter at opkvalificere dine kompetencer? Et opkvalificerende kursus fylder godt på dit CV, viser at du tager jobsøgningen seriøst, og at du altid prøver at udvikle dig. Et kursus kan derfor være første skridt på din vej ind på jobmarkedet, og en rigtig god idé.

Og vidste du, at der faktisk findes en masse kurser, du kan tage 100% gratis? Læs her, hvordan!

Sådan tager du et gratis kursus

Hvis du er ledig, kan du være én af dem, der kan søge om 6-ugers jobrettet uddannelse. Det kan også være, du skal søge kurset gennem dit jobcenter, som del af din jobplan. Sidst men ikke mindst, er der også muligheden for gratis online-kurser som også kan være en rigtig fin start. For der findes efterhånden et hav af online-kurser som kan give dit CV det ekstra boost, for at du kommer ind på arbejdsmarkedet. 

Måden du søger på, afhænger bl.a. af dit uddannelsesniveau, og af hvor lang tid du har været ledig.

Du får kurset finansieret gennem A-kasse

Den første mulighed for dig er at få et kursus finansieret gennem din a-kasse.

Hvis du skal have kurset finansieret af din a-kasse, forudsætter det, at du:

1. Har en erhvervsfaglig uddannelse, enten fag- eller ufaglært

ELLER

2. Har en erhvervsfaglig uddannelse OG en kort videregående uddannelse.

Er du indenfor en af disse to kategorier, kan du nemlig søge kurser fra den nationale positivliste. Du søger ved at finde den nationale positivliste og vælge et kursus du synes lyder interessant derfra. Alle kurser på den nationale positivliste er godkendte kurser og du vil derfor kunne forvente stor chance for at få kurset finansieret. 

For at søge kurser gennem positivlisten skal du blot finde et kursus du synes lyder interessant og derefter gå ind på din a-kasses hjemmeside. Her skal du finde og udfylde blanket AR 273, og derefter sende den afsted til din a-kasse. Når den er sendt, har du søgt kurset.

Vær dog opmærksom på, at der gælder særlige regler, når du skal have kurset finansieret af a-kassen. Som nævnt, skal du være en del af de to ovenstående grupper. Men udover dit uddannelsesniveau, har din ledighedstid og alder f.eks. også indflydelse på reglerne.

Det giver nok også sig selv, men du skal desuden også være tilmeldt en a-kasse.

Du får kurset bevilget gennem jobcenter

Den anden mulighed for dig er at få kurset bevilget gennem jobcentret som del af din jobplan. Dette gælder for dig, der ikke passer ind i ovenstående kategorier. Du vil altså derfor typisk have en mellemlang- eller lang videregående uddannelse.

For at få kurset bevilget gennem jobcenter, skal du finde kurset fra den regionale positivliste. Modsat ovenstående fremgangsmåde, skal du ikke søge gennem en blanket. Processen er som regel lidt længere, og det er sværere at få kurset bevilget.

Du skal selv kontakte dit jobcenter om muligheden for at komme på kurset, og skal derefter overbevise jobcentret om, at kurset vil få dig ind på arbejdsmarkedet. Læs mere om, hvordan du gør her. Der er altså langt større "bevisbyrde" ved at få kurset bevilget gennem jobcentret, da det ikke på samme måde er din ret, som ovenstående mulighed er.

Gratis online-kurser

Sidste mulighed er gratis online-kurser. For der findes faktisk efterhånden en masse online-kurser, du kan tage gratis. En hurtig Google-søgning, eller et kig på finduddannelse.dk viser f.eks. en lang række gratis kurser, du kan tage online. Flere af dem kommer også med certificeringer, som kan være en super fin måde for dig at få noget mere fyld på CV'et.

Hagen ved disse kurser er dog, at de typisk er introkurser som ikke går i dybden på samme måde som ovenstående kurser gør. Derfor bør du overveje, om ovenstående typer kurser ikke er en mulighed for dig!

Du kan læse meget mere om dine muligheder i vores ultimative guide om positivlisten eller om dine rettigheder som ledig i 2023.


Annoncer