Forskellen på den nationale og de regionale positivlister

Ved du, hvad forskellen på den nationale og den regionale positivliste er? Læs med her, og bliv klogere på emnet!

Sidder du som ledig og vil finde et kursus, der opkvalificerer dine kompetencer? Så er du muligvis stødt på positivlisten. Der findes dog både den nationale positivliste og de otte regionale positivlister - men ved du, hvad forskellen på de to positivlister er?

Begge positivlister giver dig et overblik over godkendte kurser/uddannelser til jobrettet uddannelsesforløb, men ud over at dække enten nationalt eller regionalt, er de faktisk rettet mod forskellige grupper af mennesker. Du bør derfor sikre dig, hvilken liste du skal vælge dit kommende kursus fra. Læs med her og bliv klogere på emnet. 


Forskellen på den nationale positivliste og de regionale positivlister

Der findes faktisk fire positivlister i Danmark, nemlig:

  • Seks ugers jobrettet uddannelse (kurser)
  • Den regionale uddannelsespulje (kurser)
  • Uddannelsesløft med 110 pct. af dagpengesatsen (erhvervsuddannelser)
  • Voksenlæring (erhvervsuddannelser)

Dog vil vi i denne artikel tage udgangspunkt i Seks ugers jobrettet uddannelse (kurser) og Den regionale uddannelsespulje (kurser). I denne artikel henviser vi til Seks ugers jobrettet uddannelse (kurser) som den nationale positivliste eller den landsdækkende positivliste, og Den regionale uddannelsespulje (kurser) omtales som de regionale positivlister.

Helt simpelt kan det først og fremmest siges, at den nationale positivliste dækker kurser i hele landet, mens de regionale positivlister er otte positivlister fordelt på forskellige regioner i Danmark. En anden primær forskel på de to positivlister er hvem, der skal bevilge dit kursus. A-kasserne bevilger kurser ud fra den landsdækkende positivlister og jobcentrene kan bevilge ud fra de regionale positivlister.

Der gælder særlige regler for, hvem der kan søge fra den nationale positivliste, og hvem der kan søge fra de regionale positivlister. Det vil vi gennemgå herunder, ligesom vi vil gennemgå de væsentligste forskelle på disse to positivlister.

Den nationale positivliste

Den nationale positivliste er en liste over godkendte kurser/uddannelser, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, eller hvor det anslås at der snart vil være det. 

Det er altså en slags oversigt over, hvilke kurser der er blevet godkendt til brug af opkvalificering.

For at benytte dig af seks ugers jobrettet uddannelse eller den nationale/landsdækkende positivliste gælder der en række krav. Du skal enten være:

  • dagpengemodtager, eller
  • godkendt til fleksjob og ledig.

Derudover skal du enten:

  • være ufaglært
  • have en erhvervsuddannelse eller tilsvarende uddannelse, eller
  • have både uddannelse på erhvervsakademiniveauet og samtidig have en erhvervsuddannelse eller en uddannelse, der kan svarer til det.

Bemærk: Er du under 25 år, skal du afslutte dit forløb under seks ugers jobrettet uddannelse inden for de første seks måneders ledighed. Er du 25 år eller derover, skal du afslutte dit forløb under seks ugers jobrettet uddannelse inden for de første ni måneders ledighed.

Øvrige personer, der ikke falder under disse kriterier, har mulighed for at søge et kursus fra de regionale positivlister. Du kan dog også søge fra de regionale positivlister, hvis du opfylder ovenstående krav. Målgruppen for den regionale uddannelsespulje er nemlig alle ledige, dog ikke borgere i fleksjob. Læs mere om reglerne i vores ultimative guide om positivlisten her.

De regionale positivlister

De regionale positivlister er otte regionalt fordelte positivlister, der tager udgangspunkt i regionens aktuelle mangel på kvalificeret arbejdskraft. Alle ledige kan bruge den regionale uddannelsespulje. Du kan selv foreslå kurser, men de skal godkendes af dit jobcenter.

For at få et kursus godkendt, er det et krav:

  • at kurset er på den regionale positivliste i det RAR-område, hvor du bor eller i et tilstødende RAR-område, ELLER
  • at du har en skriftlig aftale med en arbejdsgiver, som lover at ansætte dig i mindst 3 måneder, hvis du tager et bestemt kursus, som ikke fremgår af de regionale positivlister. Aftalen mellem dig og arbejdsgiveren kaldes en arbejdsgivererklæring.

De regionale positivlister som sagt sagt inddelt i otte regionalt fordelte positivlister. Disse lister kalder også for en RAR-liste eller et RAR-område. Nedenunder finder du de 8 regionale positivlister:

  • RAR Bornholm
  • RAR Hovedstaden
  • RAR Sjælland
  • RAR Fyn
  • RAR Sydjylland
  • RAR Østjylland
  • RAR Vestjylland
  • RAR Nordjylland.

Husk, at du både har mulighed for at vælge kurser fra dit lokale RAR-område og fra tilstødende RAR-områder. Læs mere om at søge kurser i tilstødende regioner her. Derfor betyder det altså, at hvis du f.eks. RAR-området Nordjylland, kan du både søge kurser/uddannelser i RAR-området Nordjylland (eget RAR-område), samt RAR-områder Øst- og Vestjylland, da der her er tale om tilstødende RAR-områder. Du kan få et overblik over eget RAR-område samt tilstødende RAR-områder herunder:

Eget RAR-område

Bornholm

Hovedstaden

Sjælland

Fyn

Sydjylland

Østjylland

Vestjylland

Nordjylland

Tilstødende RAR-område

Hovedstaden og Sjælland

Bornholm og Sjælland

Bornholm, Hovedstaden og Fyn

Sjælland og Sydjylland

Fyn, Vestjylland og Nordjylland

Sydjylland, Vestjylland og Nordjylland

Sydjylland, Østjylland og Nordjylland

Vestjylland og Østjylland

Hvis du vil søge kurser fra den landsdækkende positivliste eller den regionale uddannelsespulje, skal du henvende dig til dit jobcenter eller a-kasse, som kan vejlede dig om dine muligheder.


Annoncer