Vis kurserforledige.com som: Mobile

Forskellen på den nationale og de regionale positivlister

Sidder du som ledig og vil finde et kursus, der opkvalificerer dine kompetencer? Så har du muligvis stødt på positivlisten. Der findes dog både den nationale positivliste og de otte regionale positivlister - men ved du hvad forskellen på dem er?

Begge giver dig et overblik over godkendte kurser/uddannelser til jobrettet uddannelsesforløb, men ud over at dække enten nationalt eller regionalt, er de faktisk rettet mod forskellige grupper af mennesker, og du skal derfor være sikker på, hvilken liste, du skal vælge kursus fra. Læs med her, og bliv klogere på emnet!

Forskellen på den nationale positivliste og de regionale positivlister

Helt simpelt kan det først og fremmest siges, at den nationale positivliste dækker kurser i hele landet, mens de regionale positivlister er otte positivlister fordelt på forskellige regioner i Danmark. 

Der gælder særlige regler for, hvem der kan søge fra den nationale positivliste, og hvem der kan søge fra den regionale positivliste. For at vise, hvad forskellen på den nationale positivliste og de regionale positivlister, bør du derfor vide, hvad de to lister går ud på.

Den nationale positivliste

Den nationale positivliste er en liste over godkendte kurser/uddannelser, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, eller hvor det anslås at der snart vil være det. 

Det er altså en slags oversigt over, hvilke kurser der er blevet godkendt til brug af opkvalificering.

Du skal som udgangspunkt søge fra den nationale positivliste, hvis du tilhører kategori 1, som:

 • Har en erhvervsfaglig uddannelse, enten fag- eller ufaglært.
  eller
 • Har kort erhvervsfaglig uddannelse OG en kort videregående uddannelse.


Øvrige personer, der ikke falder ind under disse kriterier kategoriseres som kategori 2, og skal derfor søge fra den regionale positivliste. Dog kan du som tilhørende af kategori 1 også vælge at søge fra den regionale positivliste, der gælder dog andre regler. Vær også opmærksom på, at der er specifikke regler for, hvor lang tid du må have været ledig, ligesom der for den nationale positivliste gælder at du skal være tilmeldt en a-kasse, da de finansierer kurset, mens der for den regionale gælder at dit jobcenter bevilger kurser. Læs mere om reglerne i vores ultimative guide om positivlisten her.

De regionale positivlister

De regionale positivlister er otte regionalt fordelte positivlister, der tager udgangspunkt i regionens aktuelle mangel på kvalificeret arbejdskraft. 


De otte regioner er anderledes, end den øvrige inddeling af regioner i Danmark, og inddeles i:

 • Region Nordjylland
 • Region Østjylland
 • Region Vestjylland
 • Region Sydjylland
 • Region Fyn
 • Region Sjælland
 • Region Hovedstaden 
 • Region Bornholm. 

Husk, at du både har mulighed for at søge i din egen region OG i tilstødende regioner. Læs mere om at søge kurser i tilstødende regioner her. Derfor betyder det altså, at hvis du f.eks. bor i Region Nordjylland, kan du både søge kurser/uddannelser i Region Nordjylland (din bopæls region), samt Region Vest- og Østjylland (tilstødende regioner).