Bliv klar til SOSU: Et kursus der gør en forskel

Er du god til mennesker? Har du mod på at hjælpe og pleje ældre i deres hjem eller på plejecenter? Så kan en fremtid inden for velfærdsområdet måske være lige noget for dig! Find ud af det med kurset Bliv klar til SOSU. 

Bliv klar til SOSU

Står du overfor et karriereskift, er du nyledig eller har du bare længe overvejet at arbejde inden for omsorg og sundhed? Så er du ikke alene. En god håndfuld overvejer at tage springet ud i en karriere indenfor det sundhedsfaglige område, men hvis man ikke er helt sikker kan det virke overvældende at springe direkte ud i et grundforløb til en lang uddannelse. Her kan AMU kurset Bliv klar til SOSU måske være løsningen.

Vi har taget en snak med Ida Kristine Scheel, konsulent ved kompetencecenter hos SOSU H. Hos SOSU H oplevede de under Covid-19 pandemien en stor tendens til, at personer, der for nyligt havde mistet deres job, ønskede at søge andre karriereveje. Mange af dem var nysgerrige på en karriere i det sundhedsfaglige område, og her forklarer Ida Kristine Scheel, at kurset Bliv klar til SOSU netop har været en kæmpe hjælp i processen.


Bliv klar til SOSU

Ved kurset Bliv klar til SOSU hos SOSU H får man et indblik i det arbejder der ligger i at være social- og sundhedshjælper eller social og sundhedsassistent. Dette indblik og denne viden brydes ned ved hjælp af nogle forskellige AMU fag, der blandt andet byder på viden omkring praktisk hjælp til ældre, rehabilitering som arbejdsform og tidlig opsporing af sygdomstegn.  

Derudover kommer man omkring den normale aldring, kommunikation samt etik og moral. Så som Ida Kristine Scheel fortæller os, får man et godt indblik i, hvad det vil sige at arbejde indenfor velfærdsområdet. Endvidere får man et indblik i, hvilke jobmuligheder der er efterfølgende - både som SOSU hjælper men også som SOSU assistent.  

Ida Kristine Scheel fortæller os desuden, at mange kursister efterfølgende vælger et ufaglært job inden for primærsektoren, altså blandt andet hjemmeplejen eller plejehjem. Nogen vælger også at specialisere sig på forskellige områder, og nogen vælger også at tage en uddannelse som SOSU-hjælper eller SOSU-assistent efterfølgende. Det er med andre ord et kursus, der åbner op for rigtig mange muligheder.

Hos SOSU H oplever de naturligvis også, at kursisterne enten finder ud af, at velfærdsområdet ikke er noget for dem, eller de finder ud af, at de har andre interesser i grene til det sundhedsfaglige område. De har blandt andet set eksempler på kursister, der har fundet ud af, at interessen lå ved ernæring, og derfor valgte at læse til for eksempel ernæringsassistent. Andre kursister har fundet ud af, at det var det pædagogiske aspekt, der havde deres interesse, og de valgte derfor at tage en PAU uddannelse efterfølgende (pædagogisk assistentuddannelse). 

Mulighederne efter kurset

Ida Kristine Scheel fortæller os, at kurset åbner op for mange muligheder. Hun uddyber det med, at man ikke bør se kurset om en "automatisk adgangsbillet" til uddannelsen som enten SOSU-hjælper eller SOSU-assistent. Kurset er en mulighed for at få et indblik i hverdagen inden for det sundhedsfaglige område, og de teorier og fagbegreber man har brug for. På kurset er man nemlig ikke ude og lave noget praktisk - forløbet er udelukkende teoretisk, og med små praktiske øvelser i undervisningen. Kurset er ligeledes en mulighed for at få afklaret, om der er noget på området, man er mere interesseret i end andet. 

Som Ida Kristine Scheel slår fast, er det ikke en adgangsbillet til en uddannelse inden for området. Der er stadig nogle adgangskriterier man skal opfylde på den front, men med kurset Bliv klar til SOSU får man muligheden for at afklare med sig selv, om det er lige præcis dette man ønsker at arbejde med.

Hvem henvender kurset sig til?

Som de selv siger hos SOSU H, er kurset tiltænkt personer, der ønsker at søge ind på SOSU-uddannelsen, og ønsker at være godt rustet indenfor faget inden. Men det kan også sagtens være til personer, der måske har overvejet en karriere inden for det sundhedsfaglige område, og ønsker at udforske faget, inden de eventuelt forpligter sig til en uddannelse. Det kan for eksempel være dig der er nyledig, dig der ønsker et karriereskift eller dig der længe har overvejet at arbejde inden for omsorg og sundhed, men ikke har haft modet til at tage springet.

Kurset kan også være med til at mane en række fordomme til jorden. Ida Kristine Scheel fortæller, at der ofte er fordomme om, at det eneste man beskæftiger sig med indenfor SOSU området er toiletbesøg og sengebad. Det er altså ikke tilfældet, fortæller Ida. Det er et fag, der er mere komplekst end som så. Selvfølgelig er det en del af arbejdet, men der er meget mere i det. 

Uddannelse efter kurset

Vælger du at tage en uddannelse som enten SOSU-hjælper eller SOSU-assistent, skal du ikke frygte din økonomiske situation. Som Ida Kristine Scheel fortæller, får man elevløn under hele uddannelsen og er man over 25 år får man voksenelevløn. 

Når du så for eksempel har taget uddannelsen åbner det endnu flere muligheder. Dine dage på skolebænken behøver nemlig slet ikke være talte, hvis du ønsker endnu mere viden, inden du begiver dig ud i et fuldtidsjob. Du har nemlig mulighed for at læse videre på akademiniveau, eller du kan læse videre på forskellige diplomuddannelser - det kunne for eksempel være sygeplejerske, fysioterapeut, ergoterapeut eller lignende, forklarer Ida Kristine Scheel. 

Om SOSU H

SOSU H er en statslig selvejende institution under Undervisningsministeriet, som udbyder erhvervsuddannelser under indgangen Omsorg, Sundhed og Pædagogik. SOSU H er Danmarks største SOSU-skole og har adresser i Brøndby, Frederikssund, Gladsaxe, Helsingør, Herlev, Hillerød og København.

Du er i centrum, som elev eller kursist på SOSU H. Vi har et højt ambitionsniveau på uddannelsernes og fagets vegne. Vi tilbyder dig de bedste betingelser for at udfolde dit potentiale, så du får den bedst mulige uddannelse og bliver en attraktiv arbejdskraft indenfor velfærdsområdet.

Hvorfor vælge SOSU H?

Uanset hvilket kursus du vælger hos SOSU H, bruges der meget tid på at finde ud af hvilke kompetencer den enkelte har med i bagagen, og hvordan de kompetencer kan omsættes i sundhedssektoren.

Det kan for eksempel være kursisten, der kommer med en baggrund fra kontor eller lufthavnen, som de ofte oplevede hos SOSU H her under covid-19. Disse kursister mente for eksempel, at deres baggrund var langt væk fra SOSU faget, og det var nogle andre kompetencer der skulle i spil, forklarer Ida Kristine Scheel. Her oplevede man hos SOSU H, at kursisternes eksisterende kompetencer havde en stor værdi, som sagtens kunne omsættes i sundhedssektoren. Man oplevede blandt andet at de havde et ret højt serviceniveau, og de var rigtig gode til at læse forskellige situationer og på den måde finde ud af hvad folk havde behov for. Derudover var de rigtig gode til at kommunikere. Alt sammen kvaliteter og kompetencer, som der sættes stor pris på inden for sundhedsvæsnet, fortæller Ida Kristine Scheel. 

Man må derfor ikke føle, at man starter helt fra scratch og ikke kan benytte de kvaliteter og kompetencer, man har med sig i bagagen - det er nemlig ikke tilfældet. Man skal bare have hjælpen til, hvordan det bygges ovenpå de ting de allerede kan - og den hjælp skal vi nok komme med, siger Ida Kristine Scheel.


Er du god til mennesker? Har du mod på at hjælpe og pleje ældre i deres hjem eller på plejecenter?

Så kan en fremtid inden for velfærdsområdet måske være lige noget for dig!

Find dit kursus hos SOSU H her

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos kurserforledige.com, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at blive klogere på dine muligheder for relevant efteruddannelse og kurser. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos kurserforledige.com, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med at blive klogere på dine muligheder for relevant efteruddannelse og kurser. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer